Vibratorer

välj rätt vibrator

Att hitta rätt vibrator kan vara en snårig djungel – det finns många olika typer av vibratorer som alla fungerar på olika sätt, stimulerar olika erogena zoner och som använder sig av olika tekniker. I den här guiden hjälper vi dig att hitta rätt vibrator.

Om det är första gången du köper en vibrator är en god idé att tänka efter vilken typ av stimulans du tycker bäst om – föredrar du klitorisstimulering eller penetration? Vissa gillar att de båda erogena zonerna stimuleras samtidigt, och då finns det vibratorer även för det.

Utöver vilken typ av stimulans man föredrar är även material och design viktigt att ta i beaktning. Många vibratorer är tillverkad i hudliknande material för att det ska kännas som att man blir berörd av hud. Det finns även riktigt diskreta vibratorer där tanken är att man inte ens ska se att det är en vibrator, hit hör t.ex. läppstiftsvibratorerna.

vilken vibrator ska jag välja?

Många av de mer moderna innovativa vibratorerna är snyggt designade i rundade former med pastelliga färger. Finns samma vibrator i olika färger kan du helt enkelt gå efter din favoritfärg.

Flera olika typer av vibratorer – främst i det lite dyrare prisklasserna – går att styra via app. Man kan då antingen styra den själv i appen eller låta någon annan göra det. I appen kan man även få tillgång till ytterligare roliga funktioner som att synka vibrationsmönster med en Spotify-spellista och liknande.

I huvudsak finns det 6 st olika varianter av vibratorer att välja mellan:

Vibrator med lufttrycksvågor – för intensiva orgasmer

Om du tycker det är skönast att stimulera klitoris bör du välja en lufttrycksvibrator, det använder sig av den nya tekniken med lätta lufttrycksvågor som stimulans. På så sätt sker ingen fysisk kontakt mellan vibratorn och klitoris och man kan därmed stimulera under längre tid utan att det ”blir för mycket”, vilket för många resulterar i kraftfulla och intensiva orgasmer. Upplevelsen med en lufttrycksvibrator påminner om att få oralsex med sug och vibrationer.

Flera lufttrycksvibratorer är att klassas som premium sexleksaker då de är tillverkade i högkvalitativa material, snyggt designade, appstyrda, USB-sladd för laddning medföljer och de har många olika interaktiva funktioner.

  • Passar för nybörjare och för dig som har svårt att få orgasm vid penetration
  • Premium sexleksak med snygg design

Klassiska små klitorisvibratorer

De mer klassiska klitorisvibratorerna, som inte använder lufttryck utan vibrerar när du håller dem mot klitoris för att ge stimulans, finns i flera olika varianter. Det finns dels fingervibratorer (en populär mini-variant), bulletvibrator och wands.

Enklare små billiga klistorisvibratorer brukar vara batteridrivna och drivas av 1 – 2 AA-batterier. Mer påkostade vibratorer är uppladdningsbara.

De klitorisvibratorerna som drivs av vanliga batterier, t.ex. fingervibratorer, är inte lika kraftfulla som vibratorer med uppladdningsbara Li-ion-batterier, för dig som är väldigt känslig och bara vill ha lättare beröring passar de därför bra.

  • Passar dig som gillar klitorisstimulering och vill ha en billig och enkel vibrator
  • Små och diskreta, passar perfekt för handväskan och att ha med på resan.

Kombinerade klitoris & G-punktsvibratorer

Kanske ännu mer populära än rena klitorisvibratorer är de kombinerade vibratorerna som både stimulerar klitoris och G-punkten. Dessa kallas ofta för rabbitvibratorer då formen på den klitorisstimlerande delen av vibratorn påminner om en kanin där kaninöronen står för kontakten med klitoris.

En rabbitvibrator kan man säga är en vibrerande dildo med en ”liten utfälld dildo” som gnuggar och vibrerar mot klitoris samtidigt som dildon penetrerar.

  • För dig som vill uppleva både penetration och stimulering av klitoris samtidigt
  • Påminner om riktig sex, fast med mer klitorisstimulering

Vibrerande ägg – förenar nytta med nöje

Med vibrerande ägg får man stimulering inuti slidan och kan både få stimulans av G-punkten samtidigt som man kan använda ägget till att träna upp sin bäckenbotten med exempelvis knipövningar.

Då vibratorägget förs in är den svår att kontrollera via knappar, därför är många vibratorägg fjärrstyrda via antingen en liten fjärrkontroll och/eller app. Tack vare detta kan du även lämna över kontrollen av sexleksaken till någon annan – t.ex. en partner, om du inte själv vill bestämma vibrationsmönster.

  • Passar för dig som vill kombinera sexleksak med bäckenbottensträning.
  • Bra sexleksak för parlekar och distansförhållanden

Dildovibrator – klassisk dildo med vibration

En dildovibrator är precis vad det låter som – en dildo med vibrationsmönster. Du kan ofta ställa in intensitet och ibland även vibrationsmönster på den vibrerande dildon. Dildovibratorer kan både vara penisliknande med ådrar och ollen eller vara mer ”designade” med rundade former.

Dildovibratorer finns både mindre varianter där den penetrerbara delen är på ca 15 cm upp till större varianter på ca 30 cm. Även omkretsen varierar beroende på hur uppfylld man vill bli.

  • Dildovibrator passar dig som föredrar penetration vid sex och onani.

G-punktsvibrator

Även om vissa dildovibratorer stimulerar G-punkten är G-punktsvibratorer speciellt utformade med en böjning uppåt för att komma åt G-punkten som sitter några centimeter in på ovansidan av slidväggen.

På de flesta g-punktsvibratorerna kan man ställa in både intensitet på vibratorerna och även olika vibrationsmönster.

  • För dig som föredrar vibrationer mot G-punkten och tycker det blir för intensivt med en rabbitvibrator.
Om Johanna K

Johanna är skribent på Erotikguiden.nu och har ett stort intresse av samlevnad, psykologi och vuxenleksaker. Johanna har en bakgrund som webbredaktör på flera nättidningar och hon älskar att förmedla sin kunskap om vuxenprodukter och hjälpmedel. Hennes mål är att få fler personer att våga testa och utforska.

Senast uppdaterad: 2022-05-05

sexleksaker för henne
sexleksaker för honom
sexleksaker för par