Glidmedel

Även om glidmedel finns hos t.ex. apoteket tycker vissa att det kan vara pinsamt att köpa i butik och då är det bra att möjligheten att köpa online finns. På nätet får man dessutom tillgång till ett mycket större utbud av glidmedel och andra sexhjälpmedel.

Glidmedel kan användas både vid sex, vid onani och när man använder sig av sexleksaker. Glidmedel har den funktionen att den minskar friktionen så att saker glider in lättare, oavsett om det är en penis, en dildo eller något annat. Här nedan hjälper vi dig att hitta rätt glidmedel.

Vilket glidmedel ska jag välja?

Glidmedel är normalt antingen vattenbaserade eller silikonbaserade, det kan även vara en kombination av båda. Vattenbaserade glidmedel brukar vara ett billigare alternativ, men nackdelen är istället att glidmedlet snabbare torkar ut så att man behöver använda sig av mer.

Silikonbaserat glidmedel är lite dyrare men håller längre, så man behöver inte använda lika mycket.

Glidmedel är till stor del en smaksak – men det viktigaste är att inte använda silikonbaserat glidmedel vid användning av sexleksaker tillverkade av silikon då detta kan förstöra materialet.

Rekommenderade vattenbaserade glidmedel

Använd som sagt alltid vattenbaserade glidmedel om du har sexleksaker tillverkade av silikon för att inte förstöra dessa. Glidmedel som är vattenbaserade är återfuktande och smörjande och kan i övrigt användas på alla kroppsdelar där du vill få bättre glid.

Den huvudsakliga ingrediensen i ett vattenbaserat glidmedel är just vatten, men det finns även annat innehåll som t.ex. citronstyra, glycerin, kaliumsorbat m.m. Vattenbaserat glidmedel är PH-vänligt och är enkelt att skölja av med vanligt vatten efteråt.

Rekommenderade silikonbaserade glidmedel

Silikonbaserat glidmedel ger bättre glid än vattenbaserat och är lite tjockare i konsistensen. För dig som vill ha bästa glidet rekommenderas silikonbaserat glidmedel då det ger en bättre upplevelse som varar längre.

Glidmedel för torra slemhinnor

Glidmedel kan även hjälpa dig med torra slemhinnor, vilket är vanligt att kvinnor drabbas av efter klimakteriet. Egentligen behövs inget speciellt glidmedel för just torra slemhinnor då alla glidmedel lindrar problemet med torra slemhinnor vid samlag.

Men många upplever att silikonbaserade glidmedel ger bättre glid och har varit till hjälp vid just torra slemhinnor.

Glidmedel med kondom?

Många kondomer har redan glidmedel applicerat, men om du inte tycker att mängden glidmedel på kondomen är tillräcklig kan du applicera mer.

Använd glidmedel vid analsex

Då analen, till skillnad från vaginan, inte blir fuktig på samma sätt är det en god idé att använda glidmedel vid analsex. Även om en kondom normalt har glidmedel så är den mängden relativt liten och man bör applicera extra.

Billigt glidmedel (under 30 kr)

Är priset det allra viktigaste för dig hittar du här glidmedel för under 30 kr. Det är antingen riktigt billiga, ofta vattenbaserade glidmedel, eller varuprover. Att testa billiga glidmedel kan vara ett bra sätt att ta reda på vilka produkter man föredrar.

Glidmedel mot för tidig utlösning

Glidmedel kan hjälpa till mot för tidig utlösning, detta eftersom då det blir mer glid och mindre friktion så kan man oftast hålla ut längre. Det finns även glidmedel med lätt bedövande effekt på penis, just för att motverka förtidig utlösning.

Om Johanna K

Johanna är skribent på Erotikguiden.nu och har ett stort intresse av samlevnad, psykologi och vuxenleksaker. Johanna har en bakgrund som webbredaktör på flera nättidningar och hon älskar att förmedla sin kunskap om vuxenprodukter och hjälpmedel. Hennes mål är att få fler personer att våga testa och utforska.

Senast uppdaterad: 2021-05-04

sexleksaker för henne
sexleksaker för honom
sexleksaker för par